Acide și baze: în echilibrul ionilor

De fapt, echilibrul acido-bazic al corpului uman este echilibrat. Dar, în cazul unui stil de viață greșit, interacțiunea poate scădea de la echilibru. Malaise, depresie sau chiar boli fizice pot fi rezultatul.

Acid, bază și pH

Există acizi și baze în corpul uman. Acidul conține întotdeauna ioni de hidrogen pozitivi liberi (H +). Într-o bază, pe de altă parte, particulele încărcate negativ constând dintr-un hidrogen și un oxigen (OH -) predomină. Conținutul de acid sau de bază este indicat de pH. Se măsoară concentrația ionilor de hidrogen. Scara variază de la 0 la 7 în intervalul acid, de la 7 la 14 în intervalul de bază. La un pH de 7, particulele încărcate pozitiv și negativ sunt în echilibru.

În funcție de organ, în organism există valori diferite ale pH-ului. În stomac este foarte acru - se produce acid clorhidric. Saliva și duodenul au de asemenea valori de bază. Numai în sânge este pH constant la 7, 4. Echilibrul acido-bazic al sângelui este reglementat de un sistem sofisticat, deoarece chiar și devierile minore pot duce la deteriorări grave ale organelor.

Acizii intotdeauna apar in organism atunci cand proteina este digerata. Cu fiecare proces energetic din celulele corpului, dioxidul de carbon este eliberat. Exercițiul prea mic asigură faptul că acizii formați nu pot fi îndepărtați și sunt depozitați, printre altele, în țesutul conjunctiv. Cu toate acestea, există, de asemenea, tulburări genetice sau de boală legate de echilibrul acido-bazic, de exemplu, o funcționare limitată a organelor de bază de control, cum ar fi pancreasul, vezica biliară sau ficatul. Afecțiunile gastrice și renale pot duce, de asemenea, la hiperaciditate.

Respirați profund!

Organismul utilizează trei mecanisme de control pentru a menține echilibrul acido-bazic stabil. Excesul de acid este excretat prin rinichi. Așa-numitele tampoane de pH din sânge asigură că organismul rămâne intact în cazul unor modificări bruște ale acidității.

În cele din urmă, expirarea dioxidului de carbon asigură stabilirea valorii ph. Centrul respirator din creier și plămâni poate controla pH-ul sângelui cu minut, ajustând adâncimea și viteza respirației. Cu o respirație crescută, conținutul de dioxid de carbon din sânge scade și devine alcalin. Pe măsură ce respirația devine mai flatată, conținutul de dioxid de carbon din sânge crește și devine acid.

Gout și Co.

Unele boli care sunt datorate tulburărilor acido-bazale sunt cunoscute de mult timp. Cea mai cunoscută este cu siguranță guta. Guta este cauzată de acumularea de cristale de acid uric în articulații, care apoi devin inflamate și dureroase.

Guta este considerată o afecțiune pronunțată, deoarece excesul de acid uric provine din metabolismul proteic. Acidul uric se produce atunci când carnea este defalcată. Alcoolul contribuie, de asemenea, la aceasta. Cu toate acestea, la vegetarieni, guta este aproape necunoscută, deși legumele precum mazărea și linea sunt nefavorabile pentru producerea de acid uric. Este posibil ca proteinele vegetale să nu atragă corpul la fel de mult ca și pe cele animale.

Guta este mai probabil să fie atribuită bolilor țesutului conjunctiv și a articulațiilor, chiar dacă există recomandări dietetice specifice pentru cei care suferă de gută. În medicină, ideea că o hiperaciditate cronică în mod greșit de viață este posibilă și dăunătoare, este lentă.

Constant acru?

Chiar și fără guta sau predispoziția la o aciditate subliminală constantă contribuie la faptul că se simte incomod sau bolnav. Prea mulți acizi se pot acumula în țesutul conjunctiv și, de exemplu, pot afecta semnificativ circulația sângelui acolo. Odată ce spațiul de depozitare din țesutul conjunctiv a fost epuizat, se depozitează acizii din articulații. Aceasta include tensiunea musculară, durerile de spate și gât printre cele mai clare simptome. Frecvența arsurilor la stomac, gastrită, oboseală constantă sau tulburări de somn poate fi un semn de hiperaciditate.

Pe termen lung, doar o schimbare consecventă în dietă va ajuta. Scopul este de a crea un echilibru între alimentele care formează acidul și baza. Pentru aceasta, este important să obțineți o imagine de ansamblu asupra diferitelor proprietăți ale diferitelor produse alimentare.

Practic, se diferențiază patru grupuri de alimente

Așa-numitele furnizori de bază cum ar fi:

 • cartofi
 • de legume
 • fruct
 • Lapte brut și brânză
 • Zahăr brun
 • încă ape minerale
 • cele mai multe plante

Alimentele neutre mențin echilibrul dintre acizi și baze. Acestea includ:

 • unt
 • uleiuri presate
 • nuci
 • apa de la robinet

Generatoarele de acizi includ alimente care în sine nu conțin acizi, dar care provoacă acizi în timpul metabolizării.

 • Zahăr și produse zaharoase
 • Pâine și rulouri de făină albă
 • Paste, orez
 • cafea
 • ceai negru, dacă a tras mai puțin de un minut
 • alcool

Ultimul grup este alcătuit din furnizorii de acizi care asigură un exces de minerale acide:

 • carne
 • pește
 • păsări de curte
 • sălbatic
 • brânză dulce
 • bulion

Ei bine, mestecatul este pe jumatate digerat

De regulă, ne hrănim prea mult acru. Această dietă nesănătoasă este exacerbată de faptul că multe alimente și alimente sunt consumate prea repede și nu sunt mestecate în mod corespunzător. Deoarece digestia începe de fapt cu mestecarea în gură. Fluidul salivar este bazic și, atunci când se taie bine mâncarea, se formează o cantitate corespunzătoare de saliva. Acizii pot fi mai bine metabolizați și excretați.

În plus, amestecul de pe jumătate digerat și nedigerat cauzează arsuri la stomac și hiperaciditate în stomac. În parte, așa-numitele gaze de fermentație în intestin, deoarece chiar și aici, alimentele trebuie digerate. Deci, dacă doriți să împiedicați așa-numita foame acide în organism, ar trebui să fie în mare măsură să se hrănească cu alimente de bază și să mestece bine.

Basenbildner păstrează tinerii

Între timp, echilibrul acido-bazic a fost găsit și în terapia anti-îmbătrânire. Dacă doriți să rămâneți mai tânăr mai mult, recomandați medicilor să se schimbe regimul de dietă cu direcție bazată pe acid. O mulțime de exerciții, care susțin eliminarea toxinelor din corp, aparțin, la fel ca și renunțarea la o cină târzie, pentru a evita formarea gazelor de fermentație. "Cina de cantină" este noul cuvânt cheie al terapiei anti-îmbătrânire după "hiperaciditate". Bucurați-vă de masă!

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul