Zuren en basen: in het evenwicht van de ionen

Eigenlijk is de zuur-base balans van het menselijk lichaam in balans. Maar in het geval van verkeerde levensstijl kan de interactie uit balans raken. Malaise, depressie of zelfs lichamelijke ziekte kan het gevolg zijn.

Zuur, base en pH

Er zijn zuren en basen in het menselijk lichaam. Zuur bevat altijd vrije, positieve waterstofionen (H +). In een basis hebben de negatief geladen deeltjes, bestaande uit één waterstof en één zuurstof (OH -), de overhand. Het zuur- of basegehalte wordt aangegeven door de pH. De concentratie van waterstofionen wordt gemeten. De schaal varieert van 0 tot 7 in het zure bereik, van 7 tot 14 in het basisbereik. Bij een pH van 7 zijn positief en negatief geladen deeltjes in evenwicht.

Afhankelijk van het orgel zijn er verschillende pH-waarden in het lichaam. In de maag is het erg zuur - hier wordt zoutzuur geproduceerd. Speeksel en twaalfvingerige darm hebben ook basiswaarden. Alleen in het bloed is de pH constant op 7, 4. De zuur-base balans van het bloed wordt geregeld door een geavanceerd systeem, omdat zelfs kleine afwijkingen kunnen leiden tot ernstige orgaanschade.

Zuren komen altijd in het lichaam voor wanneer eiwitten worden verteerd. Bij elk energieproces in de lichaamscellen komt koolstofdioxide vrij. Te weinig beweging zorgt ervoor dat de gevormde zuren niet kunnen worden verwijderd en onder meer in het bindweefsel worden afgezet. Er zijn echter ook genetisch of ziektegerelateerde stoornissen van de zuur-base balans, bijvoorbeeld een beperkte werking van de basisbeheersende organen zoals pancreas, galblaas of lever. Maag- en nierziekten kunnen ook leiden tot hyperaciditeit.

Haal diep adem!

Het lichaam gebruikt drie controlemechanismen om de zuur-base balans stabiel te houden. Overmaat zuur wordt via de nieren uitgescheiden. Zogenaamde pH-buffers in het bloed zorgen ervoor dat het lichaam intact blijft in het geval van plotselinge veranderingen in zuurgraad.

Ten slotte zorgt de uitademing van koolstofdioxide ervoor dat de ph-waarde wordt gereguleerd. Het ademhalingscentrum in de hersenen en longen kan de pH van het bloed met de minuut regelen, waarbij de diepte en snelheid van de ademhaling worden aangepast. Bij verhoogde ademhaling neemt het koolstofdioxidegehalte van het bloed af en wordt het alkalisch. Naarmate de ademhaling vlakker wordt, neemt het koolstofdioxidegehalte van het bloed toe en wordt het zuur.

Jicht en Co.

Sommige ziekten die te wijten zijn aan zuur-base stoornissen zijn al lang bekend. De bekendste is zeker jicht. Jicht wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten, die dan ontstoken en pijnlijk worden.

Jicht wordt als een uitgesproken aandoening beschouwd, omdat het teveel aan urinezuur afkomstig is van het eiwitmetabolisme. Urinezuur wordt geproduceerd wanneer het vlees wordt afgebroken. Alcohol draagt ​​er ook aan bij. Bij vegetariërs is jicht echter bijna onbekend, hoewel peulvruchten zoals erwten en linzen ongunstig zijn voor de productie van urinezuur. Het is denkbaar dat plantaardige eiwitten het lichaam niet zo belasten als dierlijke eiwitten.

Jicht is waarschijnlijker toe te schrijven aan de ziekten van bindweefsel en gewrichten, zelfs als er specifieke dieetaanbevelingen voor jicht-patiënten zijn. In de geneeskunde is het idee dat een chronische hyperaciditeit op de verkeerde manier van leven mogelijk en schadelijk is, traag.

Constant zuur?

Zelfs zonder jicht of de aanleg voor een constante subliminale zuurgraad draagt ​​het bij aan het feit dat men zich ongemakkelijk of ziek voelt. Te veel zuren kunnen zich ophopen in het bindweefsel en bijvoorbeeld de bloedcirculatie daar aanzienlijk verminderen. Zodra de opslagruimte in het bindweefsel is uitgeput, worden de zuren in de gewrichten gedeponeerd. Dit omvat spierspanning, rug- en nekpijn bij de duidelijkste symptomen. Frequent maagzuur, gastritis, constante vermoeidheid of slaapstoornissen kunnen een teken zijn van hyperaciditeit.

Op de langere termijn zal alleen een consistente verandering in het dieet helpen. Het doel is om een ​​evenwicht te creëren tussen zuur- en base-vormende voedingsmiddelen. Hiervoor is het belangrijk om een ​​overzicht te krijgen van de verschillende eigenschappen van de verschillende voedingsmiddelen.

Kortom, men onderscheidt vier groepen voedingsmiddelen

Zogenaamde basisleveranciers zoals:

 • aardappelen
 • groente
 • fruit
 • Rauwe melk en kaas
 • Bruine suiker
 • nog steeds mineraalwater
 • de meeste kruiden

Neutraal voedsel houdt de balans tussen zuren en basen. Deze omvatten:

 • boter
 • geperste oliën
 • walnoten
 • leidingwater

De zuurgeneratoren omvatten voedingsmiddelen die zelf geen zuren bevatten, maar die tijdens het metabolisme zuren veroorzaken.

 • Suiker en suikerwerk
 • Brood en broodjes van witte bloem
 • Pasta, rijst
 • koffie
 • zwarte thee, als hij minder dan een minuut heeft getrokken
 • alcohol

De laatste groep bestaat uit de zuurleveranciers, die een overschot aan zure mineralen leveren:

 • vlees
 • vis
 • gevogelte
 • wild
 • wrongel
 • bouillon

Goed gekauwd is voor de helft verteerd

In de regel voeden we onszelf te zuur. Dit ongezonde voedingspatroon wordt nog verergerd door het feit dat veel voedingsmiddelen en voedingsmiddelen te snel worden gegeten en niet goed worden gekauwd. Omdat de spijsvertering eigenlijk begint met het kauwen in de mond. De speekselvloeistof is basisch en bij het grondig hakken van het voedsel wordt een overeenkomstige hoeveelheid speeksel gevormd. Zuren kunnen beter worden gemetaboliseerd en uitgescheiden.

Bovendien veroorzaakt het mengsel van half verteerd en onverteerd maagzuur en hyperaciditeit in de maag. Voor een deel zogenaamde fermentatiegassen in de darm, want ook hier moet voedsel worden verteerd. Dus als je de zogenaamde zuurhonger in het lichaam wilt voorkomen, moet het grotendeels gebaseerd zijn op basisvoedsel en goed kauwen.

Basenbildner blijft jong

Ondertussen heeft ook de zuur-base balans zijn weg gevonden naar anti-aging therapie. Als u langer jong wilt blijven, raad dan de artsen aan om een ​​dieet te veranderen met zuur-basebesturing. Veel oefening, die de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam ondersteunt, hoort dan ook bij het afstand doen van een laat avondeten, om de vorming van gistingsgassen te voorkomen. "Dinner Cancelling" is het nieuwe modewoord van anti-aging therapie na "hyperaciditeit". Geniet van je maaltijd!

Deel met vrienden

Laat je reactie achter