Kalde hender - hva skal jeg gjøre?

Når temperaturen faller om vinteren, sliter vi ofte med kalde hender, kalde føtter eller en kald nese. Dette skyldes at kulden får fartøyene i ekstremiteter til å bli kontrakt og de er mindre perfuserte. Men hvis du har kalde hender hele tiden, kan det også være en sykdom bak den. Vi gir praktiske tips om hva du skal gjøre om kalde hender og forklarer mulige årsaker.

Kaldhunder om vinteren: Hva er årsakene?

Våre hender er riddled med mange blodårer. Disse innsnevrer i kalde temperaturer først i ekstremiteter. I tillegg til hendene påvirkes også føttene, ørene, nesen og haken. På grunn av den reduserte blodstrømmen i ekstremitetene, kan kroppens kjerne og vitale organer fortsatt forsynes med nok oppvarmingsblod. Men hender, nese og føtter kjøler raskere.

I tillegg er huden på hendene spesielt tynn og har nesten ikke noe beskyttelsesfett. Siden våre hender og føtter også har et relativt stort overflateareal, går det mye varme her.

Forresten må kvinner om vinteren ofte kjempe med kalde hender og kalde føtter fordi de vanligvis har mindre oppvarmingsmuskulatur enn menn. I tillegg spiller andre faktorer som hormonbalansen og det faktum at kvinner er betydelig mer sannsynlig enn menn har lavt blodtrykk, også en rolle.

Alltid kalde hender? Sykdommer som årsak

Men kalde hender kan også være et tegn på alvorlig sykdom. Dette gjelder for omtrent fem prosent av de som alltid har kalde hender. Deretter kan bindevevssykdommer, sirkulasjonsforstyrrelser eller hormonelle lidelser være årsaken til kalde hender.

I tillegg til fysiske årsaker kan psykiske problemer også ligge bak de kalde hendene, fordi vår psyke også kan påvirke blodsirkulasjonen. Så i tilfelle stress eller angst, kommer fartøyene på kontrakt og våre hender fryse, selv om det ikke er kaldt ute.

Hvis du ofte lider av kalde hender, ikke bare om vinteren, men også i varmere temperaturer, bør du definitivt konsultere lege og avklare årsaken til dine klager. Det er spesielt tilrådelig å besøke lege dersom det er andre symptomer i tillegg til de kalde hendene. Disse inkluderer, for eksempel:

 • hvite, blåaktige eller rødaktige, fargete hender
 • Stikker i fingrene
 • Nummenhet i fingrene
 • hovne, vondt fingre

4 tips mot kalde hender

Hvis du har kalde hender ofte, bør du være forsiktig med å sette på varme klær. Ikke bare hendene dine må pakkes tykk, men også resten av kroppen. En varm jakke og tykke sokker er obligatoriske! I tillegg til varme klær, er det mange flere tips for å få hendene dine varme igjen raskt:

 1. Flytt fingrene: Griper eller knead en liten skumball. Alternativt kan du forsiktig massere fingrene dine. Bevegelse eller massasje stimulerer blodsirkulasjonen og fingrene vil varme opp raskt. Massasje kan imidlertid bare utføres så lenge det ikke er frostskader.
 2. Blodsirkulasjonen kan også stimuleres av krydret mat: Rød pepper, Tabasco, chili eller paprika bringer blodet til å koke. Men vær forsiktig: selv magen må tolerere krydret krydder!
 3. Varm hendene dine fra utsiden: Legg en varm kirsebærstein pute på hendene.
 4. Var hendene dine våte? Tørk hendene så raskt som mulig, fordi fuktigheten skaper fordampende kulde, noe som fører til at blodkarene trekkes sammen.

Hvis dine kalde hender har en sykdomsrelatert årsak, avhenger behandlingen alltid av den underliggende tilstanden.

Forhindre kalde hender

For å unngå kalde hender bør du trene blodårene. Du kan for eksempel gjøre dette ved å bytte dusjen oftere: dusj først et øyeblikk, noe som vil utvide blodårene. Deretter blir det kaldt i fem til ti sekunder, og får blodårene til å trekke seg igjen. Alternativt kan du svinge bare dykke underarmen til et varmt eller kaldt armbånd.

På samme måte kan du forhindre kalde hender med litt kretsopplæring: Gå for en svømmetur, jogge eller ta en rask spasertur som stimulerer blodsirkulasjonen. I tillegg har et besøk i badstuen også en positiv effekt på blodsirkulasjonen.

Du kan også unngå kalde hender gjennom en sunn livsstil. Unngå sigaretter fordi røyking kan skade karene. I tillegg bør du ta hensyn til et sunt kosthold og nok mosjon. Det er også viktig å gi nok avslapping i hverdagen. I stress situasjoner slippes flere og flere adrenalin og norepinefrin, noe som kan føre til en innsnevring av karene.

Kalde hender på PCen

Mange som jobber mest på PC, klager over kalde hender mens de jobber. Spesielt sterk er musen hånd berørt. Hvis du fortsetter å få kalde hender mens du arbeider på PCen, bør du først tenke på om du ikke vil fryse hendene dine også i andre situasjoner. Hvis du får kalde hender, spesielt når du arbeider på PCen, bør du først sjekke romtemperaturen: Er det varmt nok på kontoret ditt? Ideell er en romtemperatur på ca 21 grader.

Hvis du finner temperaturen på kontoret behagelig, men fortsatt føles kald på hendene, kan følgende tips hjelpe deg:

 • Vær oppmerksom på stillingen din når du arbeider: Bøyer du håndleddene dine for mye? Dette kan forstyrre blodsirkulasjonen av hendene. Oppbevar hendene litt høyere ved hjelp av for eksempel en håndleddstøtte.
 • Når du arbeider på PCen, må du bruke håndleddvarmer for å unngå kalde hender.
 • Og hvis ingenting annet hjelper: Kjøp et oppvarmet tastatur og en oppvarmet mus.

Kald nese - hva skal jeg gjøre?

Kalde hender og kalde føtter har også en effekt på nesen: Hvis du ikke er varm nok og fryser på hender og føtter, får du vanligvis en kald nese. Fordi hender og føtter er kalde, er karene i neseslimhinnen smale. Som et resultat fryser blodsirkulasjonen og nesen.

Forresten gjør denne reaksjonen av kroppen vår oss spesielt utsatt for patogener. Fordi hvis neseslimhinnen dårlig er forsynt med blod, har den også evne til å fungere. Innåndingsluften rengjøres ikke så grundig som vanlig, og patogener kan derfor lett trenge inn i kroppen.

Den beste beskyttelsen mot en kald nese er derfor varm klær, fordi du ikke fryser på hender og føtter. En varm te, et varmt teppe eller forsiktig massasje av nesen kan hjelpe med en kald nese.

Del med venner

Legg igjen din kommentar