Alkohol - Leveren bär bruntet

Alkohol är det första folkdrogen. Varje tyska förbrukar i genomsnitt 138, 4 liter alkoholhaltiga drycker per år. Detta skadar kroppen på många sätt, men levern påverkas särskilt som det centrala organet för alkoholnedbrytning. Ett alkoholmissbruk är när vanliga stora mängder alkohol är berusade, men inget beroende av ämnet. I fall av alkoholberoende är man fysiskt och / eller psykiskt beroende av substansalkoholen. Alkoholism är en sjukdom. Det sker aldrig plötsligt, men utveckling är vanligtvis en långvarig process. Beräknat 1, 6 miljoner människor är beroende av alkohol i Tyskland och ytterligare åtta miljoner åtminstone engagerar sig i alkoholmissbruk. Tillsammans dör 74 000 personer årligen av konsekvenserna av detta missbruk.

Alkohol är ett cytotoxin!

Alkohol, etanol eller C2H5OH är det viktigaste giftiga ämnet i fermenterade drycker. Regelbunden användning av alkohol orsakar både fysisk och psykisk skada. Levern är det centrala organet för alkoholnedbrytning och påverkas därför kraftigt av överdriven alkoholkonsumtion. Leverskador är det vanligaste resultatet av fortsatt alkoholkonsumtion. Men inte alla alkoholrelaterade sjukdomar och dödsfall är förknippade med levern.

Vad händer i levern?

Endast cirka 10 procent av den intagade alkoholen utsöndras oförändrad av njure och lunga, cirka 90 procent är uppdelad i levern. Här slutför en mängd biokemiska processer. Så en viktig process är omvandlingen av alkohol till acetaldehyd. Acetaldehyd i stora mängder skadar dock leverns cellulära funktion och är också ansvarig för baksmälla morgonen efter.

Vidare finns det en begränsning av fettsyredbrytning och samtidigt ökning av återsyntesen av fettsyror. Dessa fettsyror deponeras i leverns celler - de är trötthet, så att säga. Senare kommer det till fettlever hepatit och därefter genom förstöring av leverens lobulära struktur till levercirros.

Vilka alkoholrelaterade sjukdomar i levern finns det?

  • Fettlever: alkoholhaltig lever representerar det tidiga skedet av alkoholrelaterad leversjukdom. Det odegraderade fettet (se ovan) ackumuleras i levern och leder gradvis till alkoholfettleveren. Men med alkoholavhållande är förändringarna tillbaka igen.
  • En alkoholhepatit uppstår när en redan befintlig fettlever ytterligare belastas av massiv alkoholkonsumtion. Under sjukdomsförloppet kommer det till smärta, influensaliknande symtom, matsmältningsbesvär och gulsot.
  • Levercirros: Alkoholinducerad levercirros kan vara symptomfri, särskilt i de tidiga stadierna, men leder till irreversibla förändringar i levervävnaden genom omvandling till bindväv. Denna sjukdom är obotlig.

Ett glas vin till kvinnor - två för män

Den viktigaste åtgärden för förebyggande av alkoholrelaterade leversjukdomar är en rimlig hantering av alkohol. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) anses en måttlig alkoholkonsumtion vara en daglig alkoholkonsumtion på upp till 10 g hos kvinnor och upp till 20 g hos män. 10 g alkohol är ungefär 0, 1 liter vin eller 0, 25 liter öl. Vem överskrider dessa mängder, där risken för leverskador i levern ökar avsevärt.

WHO rekommenderar också att man sätter in minst 1 till 3 alkoholfria dagar per vecka. Hantering av alkohol spelar också en avgörande roll i terapin. Människor som lider av fet lever, alkoholhalt eller levercirros bör leva avstående. Medan fet lever och alkoholhepat kan repareras, är leverförändringar i cirros inte längre reversibla. Hittills borde du inte låta det komma så långt.

Baksmälla efteråt ...

Eftersom känslan av rik alkohol är lika obehaglig som en katarr, studerade elever på 1800-talet alkoholhaltigt efterbrus som en baksmälla. En baksmälla är förknippad med ett massivt behov av fluiditet.

Detta beror på att alkoholen extraherar vatten från våra kroppar. Vissa drycker innehåller också svampoljor som kan göra levern till giftiga ämnen. Så huvudet fortfarande buzzes ofta även om du redan är nykter.

Alkoholhistoria

Alkoholhaltiga drycker är inte en "uppfinning" av moderna tider, tvärtom - som en mat, nöje och rusmedel har alkoholhaltiga drycker en årtusendig tradition. De äldsta dokumenten finns i sumererna (ca 5000 f.Kr.).

I Egypten, då omkring 3700 f.Kr. det första ölbryggeriet. Öl betraktades som en häftmat och användes också som betalningsmedel. Till exempel betalades tjänstemän och slavar en del av sin lön i öl. Vin var också känt för de gamla egyptierna. Först nyligen kunde forskare bevisa spår av vin i gravkammaren Tutenchamuns.

Den första destillationen, dvs separationen av flytande ämnen genom förångning och återförflyttning, ägde rum i arabvärlden omkring 700 AD. Produktionen av högre alkoholhaltiga drycker var således möjlig. Endast på 1100-talet kom denna metod till Europa. Således var kloster i medeltiden viktiga ställen för öl och vinproduktion.

Dela med vänner

Lämna din kommentar