Pancreatită acută

Pancreatita este inflamația acută a pancreasului. Se face distincție între formele acute și cronice. Mai jos sunt informații despre pancreatita acută. Aceasta este definită ca o apariție bruscă a inflamației pancreasului, care poate apărea o dată sau chiar de câteva ori.

Pietrele de biliară ca fiind cauzele pancreatitei acute

Cauza pancreatitei acute este că enzimele digestive produse de pancreas devin active în pancreasul însuși (în loc de intestin) și atacă țesutul. Practic ajunge la auto-digestia organului.

Cel mai frecvent, pancreatita acuta este cauzata de calculi biliari. Canalul excretator al vezicii biliare (ductus choledochus) se alătură ductului pancreasului (conducta pancreatică) în duoden (duoden).

Atunci când litiaza biliară, acestea pot bloca trecerea, provocând o întârziere a secrețiilor pancreatice. Deoarece bilele se pot întârzia, icterul (icterul) este, de asemenea, posibil.

Alte declanșatoare posibile

O altă cauză comună este abuzul de alcool.

Cauzele mai rare ale inflamației acute a pancreasului sunt:

 • Leziuni la nivelul pancreasului
 • Infecții (oreion și alte boli virale)
 • Tulburări ale metabolismului grăsimilor sau ale echilibrului mineral
 • medicamente
 • vasculare
 • Malformații sau obstrucții mecanice (tumora sau stenoza la punctul de deschidere, cicatrici, ascaride)

Pancreatită acută: curs

Restanța secreției activează enzimele care ar fi eliberate în mod normal în intestin în locul greșit. Aceste enzime se spune că descompun componentele nutriționale. Activarea prematură determină digestia celulelor pancreatice. Vasele de sânge pot fi, de asemenea, atacate și pot apărea sângerări. Prin aceste procese, organismul își pierde o mulțime de lichide și sânge bogat în proteine ​​și poate deveni șocat.

În plus, enzimele activate pot intra în fluxul sanguin. Ele sunt distribuite în organism și pot provoca leziuni altor organe. În iritarea cavității abdominale a intestinului până la ileusul paralitic și peritonita apar.

În pancreas în sine, există un edem al țesutului sau chiar necroza. La 60%, forma cea mai comună este forma edematoasă. Necroza parțială apare în 30% din cazuri, necroza completă în 10% din cazuri. Cu cât sunt mai necunoscute necrozele, cu atât apar mai multe complicații și cu atât mai mare este riscul de a muri de pancreatită.

După faza acută, cauza pancreatitei trebuie eliminată pentru a preveni re-inflamația (de exemplu, îndepărtarea vezicii biliare dacă au fost cauzele biliilor).

Simptomele de pancreatită acută

Pancreatita acută se manifestă ca o "burtă acută". Simptomele tipice ale pancreatitei acute sunt:

 • durere bruscă severă în abdomenul superior (adesea în formă de centură, cu radiații în spate)
 • vărsătură
 • greață
 • balonare
 • fața roșie

Palpitațiile, impulsul accelerat, scăderea tensiunii arteriale și slăbiciunea sunt semne ale unui șoc inițial.

Pacienții arată grav bolnavi, abdomenul este plin de elasticitate și tendință. Cu ileus simultan, sunetele intestinului sunt reduse. Conjunctiva ochiului poate avea culoarea gălbuie ca expresie a icterului concomitent. În serul de sânge, enzimele a-amilazei și lipazei pancreatice sunt crescute.

Diagnosticarea inflamației acute a pancreasului

Diagnosticul se face de obicei prin ultrasunete: pancreasul este umflat; eventual, existente bile de calcul sunt recunoscute. Dacă ecografia nu este suficient de luminantă, poate fi efectuată CT cu contrast îmbunătățit.

Pentru a exclude alte cauze posibile ale unui abdomen acut, se creează o radiografie a pieptului și a abdomenului. În cazul în care se detectează calculi biliari, se va efectua mai devreme un ERC.

Sansa de vindecare si prognoza

Cu cât apar mai multe necroze și complicații, cu atât mai dificilă este.

În forma edematoasă fără complicații, mortalitatea este de cinci procente. În necroza parțială și una sau două complicații, mortalitatea este deja între 25 și 50%. Cu necroza totală și trei până la patru complicații, mortalitatea crește la 80-100%.

Dacă pancreatita acută este depășită și cauza declanșatoare este eliminată, boala se vindecă de obicei. Cu toate acestea, cicatrici și chisturi pot rămâne și limitează funcția organului.

Complicații ale pancreatitei acute

Posibilele complicații ale pancreatitei acute sunt multiple și temute:

 • Șoc datorită pierderii de lichide
 • insuficiență renală acută
 • insuficiență pulmonară acută
 • sepsis
 • Formarea unui abces
 • Necroza pe organele adiacente
 • Sângerarea în tractul gastro-intestinal (sângele care curge din pancreas în intestin, sângerarea de stres în stomac)

Tratamentul pancreatitei acute

Tratamentul pancreatitei acute trebuie făcut în spital, în cazuri severe, chiar și în unitatea de terapie intensivă, deoarece pacienții trebuie atent monitorizați.

Terapia constă în odihnă în pat și interzicerea consumului de alimente și lichide. În vărsături, ileus și complicații, se plasează un tub nasogastric. Pacienții primesc analgezice, dacă este necesar, antibiotice. În cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesuturilor moarte.

Când un pacient cu pancreatită acută poate mânca din nou, este diferit. Se începe lent cu ceai și rusks, urmată de alimente ușoare (fără grăsime, cafea, alcool).

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul