SIDA: De ce sexul mai sigur este atât de important

Chiar și astăzi, aproximativ 36 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu virusul HI. Deși numărul de noi infecții de la începutul mileniului a scăzut de la aproximativ trei la doi milioane de persoane infectate pe an, comportamentul responsabil și protecția pentru ei înșiși și pentru alții sunt încă probleme extrem de actualizate astăzi. Încă nu există nici un tratament pentru HIV sau SIDA.

Numeroase noi infecții cu HIV

Începând cu anul 2005, doar numărul de noi infecții cu HIV în grupul de bărbați cu persoane sexuale de același sex (MSM) a scăzut semnificativ în Germania. Pentru toate celelalte grupuri, un număr nemodificat sau chiar descrescător de noi infecții a fost observat în ultimii ani.

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), totuși, o anumită perioadă de timp a fost observată o creștere a bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul și gonoreea.

Pentru mulți, scăderea temporară a noilor infecții cu HIV și alte boli cu transmitere sexuală pare să dă greșit impresia că nu se poate renunța la o protecție sexuală adecvată.

Cu toate acestea, riscul infectării cu HIV ar trebui luat deopotrivă atât de bărbați homosexuali, cât și de toți ceilalți oameni activi sexual, așa cum a fost la începutul epidemiei din anii 1980.

HIV și SIDA - ce este în spatele ei?

Virusul imunodeficienței umane (HIV) distruge treptat sistemul imunitar al organismului. Deoarece virusul HI are proprietatea de a pătrunde în celulele apărare a organismului, există schimbarea materialului genetic și distrugerea celulelor pe termen lung.

Afectează această varietate de celule, dar mai ales celulele CD4, așa-numitele celule helper, care joacă un rol important în sistemul imunitar, deoarece acestea controlează, printre altele, unele celule ale sistemului imunitar.

Treptat, acest lucru reduce numărul de celule CD4 importante, până când sistemul imunitar se prăbușește. Corpul este lipsit de apărare și, în acest stadiu, infecțiile normale complet inofensive devin o amenințare letală pentru organism.

Aceste infecții tipice, cum ar fi tuberculoza și infecțiile fungice, se numesc infecții oportuniste. Anumite tumori apar, de asemenea, frecvent în această etapă. Numai acum se numește SIDA (Sindromul deficienței imunității dobândite).

Sex în condiții de siguranță: mereu actualizat

Vânzările de prezervative din Germania au fost la un nivel record de câțiva ani. În timp ce doar 50% din grupul activ sexual din vârsta de 45 de ani a folosit prezervative în anii 1990, astăzi este de aproape 80%.

Cu toate acestea, dat fiind faptul că mai mult de 80% din toate infecțiile cu HIV noi sunt cauzate de contactul sexual în Germania, nimeni nu trebuie să subestimeze riscul de infecție.

Percepția populației ar putea contribui la faptul că, datorită opțiunilor îmbunătățite de tratament, infecția HIV de astăzi este bine tratabilă și, mai presus de toate, nu mai trebuie să ducă la deces. Cu toate acestea, aceasta este o evaluare înșelătoare.

Deși numărul persoanelor care au decedat din cauza infecției cu HIV în 2015 a scăzut la aproximativ o cincime din nivelurile de vârf obținute la mijlocul anilor 1990. Însă, în medie, aproape 500 de persoane mor în fiecare an în Germania din cauza consecințelor infecției HIV.

Nu este previzibilă când se va găsi un remediu pentru SIDA.

Contagi cu HIV

Există mai multe moduri în care poate apărea infecția cu HIV:

 • Sânge și reziduuri de sânge (de exemplu prin seringi)
 • spermă
 • secreții vaginale
 • laptele matern

Infecția cu virusul HI poate apărea numai dacă aceste fluide ajung la mucoase sau la răni deschise. Ruta principală de transmisie este contactul sexual fără prezervative.

HIV în sânge se conservă

Rezervele de sânge și alte produse din sânge sunt testate pe scară largă pentru HIV în Germania, deci sunt teoretic fără HIV. Riscul rezidual minim, care rămîne întotdeauna, poate fi evitat prin donarea de sânge. Aceasta înseamnă că vă dați sângele în timp util pentru o procedură chirurgicală planificată, care este apoi returnată în timpul operației.

Nu fiecare contact are riscul de infecție

Adesea, oamenii nu sunt siguri cum să se ocupe de persoanele infectate cu HIV. Frica de infecție în multe situații de zi cu zi este nefondată. HIV nu este transferabil prin:

 • handshaking
 • Contactul cu pielea (îmbrățișări sau sărutări)
 • sudoare
 • lacrimal
 • saune
 • Înot în piscine
 • toalete
 • hrană comună / tacâmuri (salivă)
 • mușcături de insecte

În caz de îndoială: testul HIV

Dacă există o posibilitate de infectare cu HIV, trebuie efectuat un test. Medicul de familie poate efectua un test HIV, precum și autoritățile de sănătate, care sunt adesea foarte ieftine, și unele centre de consiliere pentru SIDA.

Testul HIV constă într-o simplă eșantionare de sânge și poate fi întotdeauna și fără excepție numai cu consimțământul explicit al persoanei examinate.

În toate unitățile care efectuează un test HIV, angajații sunt supuși unei confidențialități stricte. Rezultatul este cel mai târziu după trei zile.

Testul caută anticorpi împotriva virusului pe care organismul încearcă să îl lupte împotriva virusului. Până când devin detectabile, infecția durează, de obicei, între 10 și 12 săptămâni. Despre o contagiune, care este doar câteva zile în urmă, deci nu se poate face o declarație.

Pentru a fi în siguranță, dacă există suspiciuni de infecție, este imperativ să se ia măsuri de siguranță adecvate (prezervative, evitarea contactului cu sânge etc.) până când se obține un rezultat negativ al testului.

Testul HIV pozitiv - cât de sigur este rezultatul?

Dacă se găsesc anticorpi în sânge, rezultatul testului este pozitiv, întotdeauna trebuie efectuată oa doua investigație pentru a verifica acest rezultat. Deoarece testul este foarte sensibil, poate indica, de asemenea, în sânge alți anticorpi care nu au nimic de-a face cu HIV.

Numai dacă ambele investigații au fost pozitive, rezultatul poate fi comunicat persoanei în cauză. Și chiar și atunci sângele trebuie luat și examinat din nou, de exemplu, pentru a exclude defecțiunile în timpul etichetării, în timpul transportului sau în laborator.

Oricine primește diagnosticul HIV-pozitiv, în plus față de sfatul medicului de la medicul curant se poate baza pe ajutorul a numeroase centre de consiliere pentru a afla cum a proiectat o viață cu HIV.

Concluzie: Sexul mai sigur servește propriei noastre protecții

Sexul sigur este la fel de important ca niciodată. Având în vedere pericolele legate de HIV și alte boli cu transmitere sexuală, trebuie depuse toate eforturile pentru a răspunde eficient acestor provocări. Nimeni nu ar trebui să-și închidă ochii față de acest pericol.

Acest lucru este valabil nu numai pentru grupul homosexualilor, ci și pentru persoanele active din punct de vedere sexual. Utilizarea consecventă a prezervativelor este, prin urmare, mesajul central al prevenirii SIDA.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul