10 tips mot kallt på vintern

Med skarpa kalla temperaturer på vintern längtar vi ofta efter sommaren med varmt väder. Så snart du går under vintermånaderna framför dörren börjar du frysa. Men det behöver inte vara! Med några tips och tricks kan du se till att du är varm och mysig även på vintern. Vi har sammanställt de 10 bästa tipsen mot kallt på vintern för dig.

Åtdragning på glödlampans princip

Det bästa sättet att förhindra vinterköld är att ha rätt kläder. Här har lökprincipen bevisats sedan mormorens tid: Sätt inte bara på en tjock ulltröja, utan hellre dra flera lager över varandra. Det är idealiskt om du har flera tunna skikt - till exempel en undertröja, en T-shirt och en medelhård tröja. Mellan de enskilda skikten kan ett isolerande skikt bildas, vilket säkerställer att vi inte fryser. Dessutom har lökprincipen fördelen att vi bättre kan anpassa sig till olika temperaturer under hela dagen.

Välj naturmaterial

När du köper vinterkläder bör du vara särskilt uppmärksam på produkternas kvalitet, eftersom inte allt material värms lika bra. Speciellt rekommenderas är naturliga material som ull, nacke eller fårskinn. De skyddar oss inte bara från de kalla temperaturerna på vintern, men är också vanligtvis ganska andningsbara. Detta säkerställer att fukten, men inte kroppsvärmen, transporteras till utsidan. Å andra sidan, i vissa syntetiska fibrer svetter du snabbt och fryser också lättare, för när din hud är våt känns du kallare snabbare.

Gör varmvattenflaska

Om du är frusen kan en varmvattenflaska hjälpa dig att värma upp igen. Fyll aldrig vattenflaskan med kokande vatten, annars kan det orsaka brännskador. Som ett alternativ till varmvattenflaskan kan du också värma en körsbärsstenkudde i ugnen under en kort tid. Om du känner dig kall på kvällen kan du också ta varmvattenflaskan i sängen med dig. Det är bäst att sätta varmvattenflaskan på fötterna, eftersom sömnforskare har funnit att kalla fötter hindrar sömn.

Massager främjar blodcirkulationen

Om du känner dig kall på vintern, så är massage med värmeoljor exakt det rätta för dig. Rosemaryolja är till exempel speciellt fördelaktig eftersom den främjar hudens cirkulation och ger sålunda behaglig värme. Förutom rosmarinolja arnica och ingefära har en uppvärmningseffekt.

För daglig användning rekommenderas massage med svamp eller pensel. De främjar också blodcirkulationen och hjälper sålunda mot förkylning. Börja på utsidan av högra benet och arbeta dig långsamt upp från foten till låret. Sedan är insidan på linjen. Gör detsamma med det andra benet och de båda armarna. Vid slutet, massera magen i en cirkel medurs medurs.

Varmt fotbad

Ett varmt fotbad rekommenderas på vintern, speciellt för kalla fötter. Särskilt fördelaktigt är ett stigande fotbad. Börja vid 35 grader och värm upp vattnet till 42 grader. Sammantaget bör fotbadet ta cirka 15 minuter.

För härdning är emellertid alternerande bad väl lämpade. För att göra detta fyller du ett kärl djupt med 15 grader kallt vatten och en med 35 grader varmt vatten. Sätt först fötterna i varmt vatten i två minuter och byt sedan till kylbehållaren i 10 till 20 sekunder. Upprepa proceduren tre eller fyra gånger, torka sedan fötterna och sätt på tjocka strumpor.

Ingenting värmer inifrån

Om du fryser snabbt på vintern kan elda kryddor värma upp dig igen. Ginger är särskilt lämplig. Ta en kopp varmt ginger vatten med en kall attack. De eteriska oljorna och de skarpa ämnena som finns i ingefäraen gör att du kommer att känna dig varm och bekväm igen från insidan. Förutom ingefära värmer vi också kryddor som chili, cayennepeppar och kanel från insidan. Testa med en varm kryddad dryck: Koka 100 ml vatten och 250 ml mjölk med en bit gingerrot. Lägg sedan till en kvart tesked kardemumma, gurkmeja, peppar och kanel.

Avkopplande i badkaret

Ett varmt badrum hjälper inte bara vinteren mot förkylningen, men erbjuder också gott om avkoppling. Värmande badprodukter som ros eller timjanolja kan förbättra välbefinnande effekten ytterligare. Se till att badvattnet inte är varmare än 38 grader. Bada inte för länge, annars kan cykeln vara överbelastad. Efter badning är det bäst att lägga på en tjock kappa och vila på soffan i minst en halvtimme.

Bär ett lock

Om du känner dig kall bör du alltid hålla en hatt på vintern. För på ansiktet och i hårbotten, särskilt många nervändar, så du känner förkylningen särskilt tydligt. En varm huvudbonad är därför extremt användbar. Var noga med att alltid ta med en scarf och varma handskar. För de som ofta har kalla fingrar är vantar bättre lämpade än fingerhandskar.

Undvik sval mat

I traditionell kinesisk medicin skiljas mellan uppvärmning och kylning av livsmedel. På vintern bör du hellre få tillgång till värmeföda, eftersom de borde värma inifrån. Dessa inkluderar soppor och grytor, men även livsmedel som rött kött eller grönsaker som purjolök och pumpa. Kall mat bör undvikas om du ofta är kall. Så komma ifrån citrusfrukter, men också från mejeriprodukter som yoghurt och stearinlök samt lövsåsallad.

Gå ut i luften

Även om det är svårt i kallt vinterväder - ta dig upp och ta en andning i frisk luft. Tack vare rörelsen ökar blodcirkulationen och känslan av kyla försvinner snabbt. Genom en regelbunden förändring av kyla och värme förstärks inte bara immunsystemet, men kroppen fryser med tiden mindre. När du går en promenad, var noga med att justera dina kläder till de aktuella väderförhållandena.

Dela med vänner

Lämna din kommentar